ADHD

ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorders. In het Nederlands spreekt men vaak van aandachtstekort stoornissen, hetgeen eigenlijk een verwarrende benaming is. Aandachtsstoornissen doet denken aan “tekort aan het krijgen van aandacht van ouders/anderen” . Met ADHD wordt eigenlijk bedoeld dat de patiënt (meestal kind) problemen heeft met de concentratie. Het kind kan moeilijk leren, moeilijk concentreren, kan niet stil zitten, is hyperactief, impulsief, kortom een probleemkind.
Naast ADHD bestaan er nog verschillende andere typen zoals ADD (ADHD zonder hyperactiviteit; hierbij hebben we juist met een kind te maken dat stil is, traag, slaperig en introvert) en functioneren beneden hun niveau; MBD: Vroeger bekend als Minimal Brain Damage (lichte hersenbeschadiging). Later: Minimal Brain Dysfunction (lichte hersenfunctiestoornis); GTS = Syndroom van Gilles de la Tourette, dit is een neurologisch-psychiatrische aandoening, waarbij behalve tics ook hyper-activiteit, agressiviteit, drang en dwangklachten kunnen voorkomen. GTS gaat in 50% van de gevallen gepaard met ADHD; PDD-NOS: Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified. Ook wel POS-NAO genoemd: Pervasieve Ontwikkelings Stoornis - Niet Anders Omschreven.

PDD-NOS-kinderen hebben een ontwikkelingsstoornis die zich voordoet op verschillende gebieden en in verschillende mate. Centraal bij deze kinderen staat een zwakte in het vermogen om de sociale omgeving te begrijpen; MCDD (soms MDD): Multiple Complex Development Disorder. Dit betreft dan een groep kinderen die niet alleen problemen hebben met het 'sociale snapvermogen'. Zij vertonen daarnaast ook stoornissen in de regulatie van 'affecten' (angst en agressie). Angst schiet bij hen door in paniek, boosheid wordt woede; MND: Minor Neurological Dysfunction. Dit betreft een groep kinderen met lichte neurologische functiestoornissen, die zich o.a. uiten in een lage spierspanning, een slechte houding of onhandigheid.
Bij het opsommen schrik ik zelf van de verschillende categorieën waarin men onze kinderen indelen. De natuurgeneeswijze denkt er (uiteraard weer) anders over. In dit artikel zal ik me beperken tot ADHD, misschien alleen maar al omdat ik de afkorting en de beschrijving zo uniek en vergezocht vind.
Het lijkt/schijnt/blijkt allemaal een groot probleem te zijn, als juist jouw kind met ADHD gediagnosticeerd wordt.
Dit brengt met zich mee dat de studieresultaten niet van dien aard zijn om over naar huis te schrijven en uitgerekend jouw kind is de terrorist op school, in de buurt en in het gezin.
Westers gezien (in de gangbare geneeskunde -de allopathie-) heeft men verschillende verklaringen voor ADHD en deze afwijking wordt behandeld met allerlei soorten therapieën variërend van gesprekstherapie tot medicatie en van gezinsbenadering tot ontspanningsoefeningen.
Maar we vergeten een belangrijk punt: wat is feitelijk DE oorzaak?
De oorzaak en de schuldige van al deze “in mooie termen en afkortingen” beschreven aandoeningen en afwijkingen zijn wij, de ouders, de opvoeders van het ADHD-kind!

Vanuit het oogpunt van de natuurgeneeswijze speelt de voeding een belangrijke rol. Misschien wel de belangrijkste!
Voor de acupuncturist heeft het denken een relatie met de darmen. Darmen vervuild door slechte/verkeerde voeding veroorzaken de stoornis in het denken.

Wat is nou slechte en verkeerde voeding?
Slechte voeding is voedsel dat totaal geen voedingswaarde heeft voor het lichaam, zoals witte suiker, kleurstoffen, smaakstoffen, reukstoffen, conserveringsmiddelen, fast food; terwijl verkeerde voeding producten zijn die juist bij die individu negatieve reacties veroorzaken. Verkeerde voeding hoeft niet bij iedereen dezelfde reactie op te roepen. De een kan wel tegen sinasappelen, soja, melk of dierlijke eiwitten en de ander reageert heel heftig met allergische reacties.

Op-Voeden
Bij ADHD moet u als ouder/opvoeder allereerst kijken naar de voeding van het kind. Vaak, al te vaak krijgen de kinderen te veel suiker in de vorm van snoepgoed, chocolade, limonade, ijsjes en taartjes toegediend. Ouders hebben geen tijd meer om een volkoren boterham met gezond broodbeleg en een bekertje vruchtensap of kruidenthee klaar te maken zodat het kind dat kan eten tijdens de pauze op school. De kinderen worden liever “zoet” gehouden met geld om iets “lekkers” te kopen of het trommeltje wordt volgestopt met allerlei soorten nepprodukten!
“Waar gaan we naar toe?” vraag ik me constant af. Loop even in een supermarkt rond en u zult mijn vraag begrijpen. De kinderen worden gewoonweg verziekt met voedsel dat eigenlijk heel gezond behoort te zijn. Kijk maar naar het brood; brood met kleurstoffen om het aantrekkelijk te maken voor de kleintjes; in alles zit suiker... veel suiker!
Er zijn tegenwoordig drankjes in de handel die helemaal stijf staan van de cafeïne. Overal te koop! En u raadt het al.... de advertentie is gericht op het feit dat het goed is voor schoolgaande kinderen omdat het hun meer stimuleert. En hoe!

Help me mensen..... ik snap het niet meer: de Inspectie der Geneesmiddelen maakt zich ernstig zorgen over enkele simpele kruiden en homeopathische middelen, terwijl in elke supermarkt de rekken gewoon vol staan met stimulerende middelen, die enkele malen sterker zijn dan 'normale' koffie. Men maakt zich druk over drugs op school, terwijl kinderen gewoon dagelijks volgepompt kunnen worden (en dit blijkbaar ook doen, met medeweten van de ouders) met allerlei soorten verslavende middelen die wij als 'opvoeders' zelf gebruiken (koffie, energiedrankjes) en op het eiland gewoon verkocht worden. We zijn bezig met een soort struisvogelpolitiek van de hoogste graad.
Dadelijk is weer de periode aangebroken waarin de resultaten bekend gemaakt worden van wat onze kinderen het hele jaar door op school hebben gepresteerd. Wat zult u weer boos worden, teleurgesteld zijn, soms verontwaardigd en in sommige gevallen gewoon bevestigd worden dat jouw kind er weer niets van heeft gemaakt. In de meeste gevallen is het kind niet de schuldige. U kunt zich wel kwaad maken, maar de grote schuldige gaat weer vrijuit; en de grote schuldige bent u, de OP-Voeder!

Gezonde voeding
Het is van essentieel belang dat uw kind goede gezonde voeding krijgt. U als opvoeder moet beseffen dat het belangrijk is dat de darmen gezond werken, m.a.w. de stoelgang moet dagelijks zijn; tenminste een keer per dag!
Kunt u zich nog herinneren dat onze voorouders de kinderen purgeermiddel gaven vlak voor het nieuwe schooljaar begon? Als je als kind dit ritueel durfde te ondervragen, kreeg je als antwoord, “zodat je beter kunt leren op school”.
Zullen we het dit schooljaar met z’n allen beter aanpakken? Het is de moeite waard het bovenstaande uit te proberen.
Geef u kind volwaardige voeding, dus volkoren producten (zoals bruinbrood, volkorenbrood) stop de witmeel-producten; STOP het gebruik van suiker en suikerprodukten -wil de verkoper op school zijn/haar clientèle behouden, dan moet hij/zij maar creatief worden en met gezonde natuurproducten op het schoolplein verschijnen-; stop melk!!!! grotendeels van de kinderen -en we zien het steeds meer en meer- vertonen allergische reacties op melk en melkproducten; geef je kind sojamelk of rijstemelk (proef het zelf eens een keer -lekker en gezond-); stop alle cafeïneproducten (en laat je niet bedonderen door die nep-cafeïne-vrije producten) ook de zogenaamde 'energiedrankjes'; stop het gebruik van varkensvlees (dus ook producten die daarmee gemaakt zijn, zoals loempia’s, pasteitjes, kroketten, saucijzenbroodjes, broodbeleg).
Geef je kind meer fruit, groeten, natuurlijke vruchtensappen, kruidenthee (ook ijsthee); wees inventief en maak zelf je appelgebak, worteltaart, bananentaart, pompoentaart, broodtaart enz. en weet wat voor ingrediënten u er zelf in stopt.

Let op de verandering in gedrag als uw kind bepaalde producten eet; het kan zijn dat het kind allergisch is voor een product die hij/zij juist al heel lang gebruikt. Kunt u het niet achterhalen? Laat je kind dan uittesten met de Electro-acupunctuurtest. Een veilige, pijnvrije methode, waarbij geen chemische middelen gebruikt worden.
Uw kind hoeft niet meer met het bordje ADHD, ADD of welk van die mooie bovenvermelde benamingen rond te lopen. De mogelijkheden om zich op een goede baan voor te bereiden en dit door studie te bereiken is voor elk kind mogelijk: .....gun uw kind deze kans!