Hoofdpijn en migraine hoeven geen kopzorgen te zijn

In dit modern jachtig leven, ongezond haastig eten is het niet ondenkbaar dat men wel eens hoofdpijn kan krijgen. Hoofdpijn is bekend bij iedereen als klacht dat door anderen gerespecteerd wordt. Hoofdpijn is als smoes tevens de meest gebruikte klacht. Hoe vaak heeft u zichzelf bevrijd van een afspraak door te zeggen dat u hoofdpijn had en daardoor de afspraak niet kon nakomen. Iemand met hoofdpijn wordt nog steeds ontzien en gerespecteerd, omdat het toch een klacht is die we niet goed kunnen inschatten qua intensiteit en ook niet kunnen zien, tenzij iemand scheel ziet van de hoofdpijn en in alle hoeken van de kamer braakt, dan is daar geen twijfel aan dat we te maken hebben met veel pijn. Hoofdpijn is zowel in de westerse als in de oosterse geneeswijze een vaak voorkomend probleem. Sommige mensen hebben zelden of nooit hoofdpijn, terwijl anderen met de regelmaat van de klok klachten hebben van hoofdpijn.

Hoofdpijn in de Westerse geneeswijze
De meest voorkomende gevallen van hoofdpijn in de westerse geneeswijze zijn spanningshoofdpijn en migraine. Hoofdpijn heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. De meest bekende oorzaken van hoofdpijn zijn: oogklachten, hoge bloeddruk, sinusproblemen, aandoening van de hersenen zoals tumor, infectie van de vliezen rond de hersenen (meningitis), ophoping van bloed rond de hersenen, hersenletsel of gebrek aan zuurstoftoevoer naar de hersenen.
Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De spierspanningen kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde houding, sociale of psychische spanningen of van vermoeidheid. Van migraine is bekend dat de pijn in en rond het oog of de slaap begint. De pijn kan zich uitbreiden naar een of twee helften en gaat gepaard met verlies van eetlust, misselijkheid en braken. Soms ziet men lichtflikkeringen die voorafgaan aan zo’n migraine aanval. Een andere vorm van hoofdpijn is de clusterhoofdpijn. Hierbij zijn de aanvallen van hevige pijn kortdurend en slechts naar een helft van het gezicht. de aanvallen keren kort na elkaar terug met daartussen pijnvrije perioden. De clusterhoofdpijnen komen vaak voor bij mannen.
In de westerse geneeswijze wordt hoofdpijn meestal behandeld met pijnstillers variërend van de vrij verkrijgbare (zoals aspirine, paracetamol of ibuprofen) tot de sterkere –op recept verkrijgbare– pijnstillers die codeïne (een verdovend middel) bevatten.
Vooral acuut optredende en aanhoudende hoofdpijn kan als oorzaak een bacteriële of schimmelinfectie hebben. Het is altijd verstandig om bij deze vormen van hoofdpijn de hulp van een neuroloog in te roepen. De neuroloog kan bepaalde onderzoeken (zoals een MRI of een CT-scan) laten doen en bepaalde aandoeningen in de hersenen uitsluiten.

De oosterse geneeswijze
Hoofdpijn is voor de Chinese (oosterse) geneeswijze een belangrijk gegeven. Voor de acupuncturist hebben klachten in het hoofd bijna altijd te maken met de voeding en een orgaan. De acupuncturist gaat er van uit dat het hoofd, de klachten in het gezicht een weerspiegeling zijn van aandoeningen elders in het lichaam. Het hoofd wordt in verschillende zones verdeeld. Elk deel van het hoofd heeft een direct verband met een bepaald orgaan. De uitwendige uitgangen in het gezicht zoals de neus, oren, ogen en de mond hebben allemaal ook een relatie met een bepaald orgaan.
De neus heeft een relatie met de longen en de dikke darm; de oren hebben een relatie met de nieren; de ogen hebben een relatie met de lever en de galblaas, en de mond heeft een relatie met de maag en milt.
In het geval van hoofdpijn wordt het orgaan behandeld hetzij met acupunctuur, voeding, kruiden of een combinatie daarvan.

Hoofdpijn die dagelijks terugkeert op steeds hetzelfde uur van de dag, is een heel interessant gegeven voor de acupuncturist. In de Oosterse geneeswijze bestaat er namelijk een orgaanklok. Elk orgaan heeft gedurende 2 uur van de dag haar hoogste energie. Als bijvoorbeeld het hart tussen 11 en 1 uur 's morgens haar hoogste energie heeft, dan heeft de galblaas op dit uur haar laagste energie. Wanneer de galblaas tussen 11 en 1 uur ‘s nachts haar hoogste energie heeft dan heeft het hart op deze tijd haar laagste energie. de tijd waarop een orgaan haar hoogste energie heeft noemt men de maximaaltijd. Indien een persoon over hoofdpijn klaagt rond een bepaalde tijd dan wordt er gekeken naar het orgaan met de hoogste energie en naar het orgaan met de laagste energie. Bij afwijking wordt het orgaan met behulp van acupunctuur behandeld.

De verschillende soorten hoofdpijn
Galblaas hoofdpijn: deze vorm van hoofdpijn komt voor aan de zijkant van het gezicht. dit is tevens het gebied waar de galblaasmeridiaan loopt. De klachten kunnen gepaard gaan met overgeven, zure oprispingen, duizeligheid, rode ogen, pijn tussen de schouderbladen die uitstralen naar het schouder- nekgebied. Zoals u al vermoedt, heeft deze hoofdpijn een sterke relatie met de galblaas. De acupuncturist zal bij deze klachten aandacht besteden aan de voeding en altijd adviseren om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. De voedingsmiddelen zijn: vettig voedsel, koffie, chocolade, cafeïne houdende drankjes en chemische stoffen (zoals kleur- geur en smaakstoffen). Deze vorm van hoofdpijn komt vaak voor na een galblaas operatie of gaat gepaard met galblaas klachten, zoals galstenen. Galblaashoofdpijn treedt vaak ’s nachts op, tussen 11 en 1 uur. Dat is volgens de acupuncturist de tijd waarop de galblaas zijn maximale energie heeft. Deze mensen worden wakker van de hoofdpijn of migraine en moeten vaak dan ook overgeven.
Aangezien de galblaasmeridiaan ook een sterke relatie heeft met de pezen en de gewrichten, is het helemaal niet vreemd dat er bij galblaashoofdpijn tevens klachten zijn van stijve nek en gewrichtsklachten in de nek. Om de gewrichtsklachten te verhelpen en opdat de beweging van de nekwervelkolom weer soepel verloopt wordt chiropractie of manuele therapie toegepast. Door het toepassen van deze technieken kunnen kleine blokkades opgeheven worden, waardoor de bewegelijkheid van de nekwervels normaliseert. De chiropractie en de manuele therapie staat bij de leek bekend als ‘kraken’. Het woord ‘kraken’ doet direct denken aan het geluid van een tak en direct daaraan verbonden het woord ‘gebroken’. Niets is minder waar, want de chiropractie en manuele therapie –mits gedaan door een deskundige!- zijn veilige methodes die vaak direct resultaat geven. De acupuncturist zal tevens gebruik maken van enkele acupunctuurpunten in het gezicht, achterhoofd, op het been en op de buik. De homeopatische middelen die gegeven worden zijn meestal gericht op de galblaas en lever. De meest gebruikte middelen zijn Chelidonium, Lycopocium en Boldocynara. De rest ligt aan de patiënt zelf, want als hij/zij toch nog weer producten gaat gebruiken die de galblaas (en lever) prikkelen dan kan de acupuncturist hem/haar helemaal lek prikken maar dan helpt zelfs de acupunctuur niet.

Blaas hoofdpijn: deze vorm van hoofdpijn uit zich op het voorhoofd boven, achter en tussen de ogen. Daarnaast gaat deze hoofdpijn gepaard met een stijve nek. Bij deze hoofdpijn is er geen overgeven. Deze mensen kunnen heel vaak niet tegen fel licht. De acupuncturist zal bij deze vorm van hoofdpijn altijd geïnteresseerd zijn in de werking van de blaas. Een blaaszwakte, niet voldoende drinken, blaasontsteking of een blaasverzakking kunnen de bovengenoemde hoofdpijnklachten geven De patiënt klaagt meestal ook van veel en vaak urineren met tegelijkertijd veel druk boven de ogen. Deze vorm van hoofdpijn zien we ook vaak bij verkoudheid of griepklachten. Klachten van de blaasenergie kunnen ook pijnklachten geven in de onderrug en brandend gevoel in de voeten. De blaasmeridiaan loopt ook vanaf de binnenzijde van de ooghoeken, over het hoofd, over de rug en achterzijde van de benen en eindigt op de voeten (aan de kleine tenen). De maximaaltijd voor de blaas is in de namiddag tussen 15.00 en 17.00 uur.
De acupuncturist besteedt ook bij deze vorm van hoofdpijn veel aandacht aan de voeding. Het gebruik van varkensvlees is hierbij de grootste boosdoener. Daarnaast is zout of voedingsmiddelen met veel zout, zoals pinda’s, chips en Chinese pruimen af te raden. De acupunctuurpunten die gebruikt worden zijn meestal punten op de enkels, op de onderrug en op het hoofd. Bij klachten van de blaas en nieren wordt gebruik gemaakt van homeopatische middelen die gericht zijn op de functie van deze organen. De meest gebruikte middelen zijn Solidago en Berberis.
Aangezien de blaas en de nieren als orgaan een sterke relatie hebben zien we vaak een combinatie van deze twee vormen van hoofdpijnen.

Nier hoofdpijn: deze vorm van hoofdpijn voelt men voornamelijk op het achterhoofd en druk in de oren. Mensen met nierhoofdpijn kunnen vaak niet tegen hard geluid; de pijn kruipt van achter uit de nek omhoog en zelfs het schedel is gevoelig bij aanraking. Deze hoofdpijn gaat ook gepaard met vermoeidheid; elk moment van de dag kan men slapen. De nierhoofdpijn gaat vaak samen met een verhoogde bloeddruk. De klachten kunnen in de namiddag hevig zijn of de patiënt staat al met de hoofdpijn ’s morgens op. De acupuncturist zal punten gebruiken op het achterhoofd en onderrug. Tevens zal de acupuncturist de patiënt afraden zout en varkensvlees te gebruiken. Homeopatisch zijn er verschillende middelen die op de nieren werken. Bij energiegebrek kunnen gember en ginseng goed helpen.

Maag hoofdpijn: deze vorm van hoofdpijn geeft pijn die begint onder de ogen. De pijn loopt langs de kaak en straalt uit naar het voorhoofd. De tanden kunnen hierbij pijn doen, met bonzende pijn op het voorhoofd. Bij deze hoofdpijnklachten kunnen er ook klachten van de maag optreden, soms gepaard gaande met misselijkheid. De bekende aangezichtspijn (trigeminus neuralgie) valt, voor de acupuncturist, ook onder maaghoofdpijn. De hoofdpijn treedt vaak op bij onregelmatig eten of bij het overslaan van een maaltijd. De maximaaltijd van de maag is tussen 7 en 9 uur in de ochtend; vandaar dat men deze hoofdpijnklachten in de ochtenduren voelt opkomen. Uiteraard is het belangrijk om de voeding te veranderen; geen suiker(producten) en melk(producten). De acupuncturist zal punten gebruiken op het voorhoofd, buik of onderbeen kunnen gebruiken. Homeopatisch reageert deze hoofdpijn goed op nux vomica.

De milt hoofdpijn: dit is een typische hoofdpijn die een zwaar gevoel geeft in het hoofd. Ook de benen zijn zwaar. Men heeft het gevoel dat men in een waas loopt. Het zicht is wazig en het denken verloopt traag. De hoofdpijn is niet precies te lokaliseren, want men voelt het steeds ergens anders. Men voelt zich traag en moe. Meestal komt de hoofdpijn in de ochtend na het eten opzetten. De hoofdpijnklachten kunnen ook gepaard gaan met een verlaagde bloedsuikergehalte (hypoglycaemie). Het gebruik van suiker en andere kunstzoetstoffen is ten strengste verboden. Tevens moet men rauwkost en koude dranken vermijden. De acupuncturist zal u afraden zoetigheid, melk en melkproducten (zoals ijsjes, milkshake) te gebruiken. Te koude producten zijn ook schadelijk vaak zult u geadviseerd worden om groente altijd gekookt te eten, dus zo weinig mogelijk rauwkost. De acupuncturist zal een goede begeleiding kunnen geven om de klachten in haar totaliteit te behandelen. De milthoofdpijn kan vooral opkomen rond de menstruatie en kan gepaard gaan met veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Men voelt zich zwak, loom en draaierig.
De acupuncturist zal punten gebruiken op de buik, enkels en rug.

Hoofdpijn uit het nekgebied: Dit is eigenlijk een hoofdstuk apart, aangezien deze vorm niet onder de indeling van de acupuncturist valt. Toch is het de moeite waard om deze vorm van hoofdpijn te kunnen begrijpen en te onderscheiden van de andere soorten hoofdpijn. Onder elke nekwervel treden zenuwen uit die bepaalde specifieke delen van het lichaam verzorgen zoals o.a. spieren, orgaan, botten en huid. Indien een spier gespannen (hypertoon) is, gebeurt dit niet vanzelf. Een hypertone spier heeft altijd een gewricht als onderliggende oorzaak. Gewrichten moeten soepel over elkaar heen glijden. Op het moment dat dit niet gebeurt vanwege een lichte verschuiving in het gewricht of vanwege een verkeerde houding, dan zal de spier die over het gewricht loopt een veranderde spanning vertonen. De nekwervels kunnen om verschillende redenen verschuiven. Dit is een minimale verschuiving. De chiropractor of manueel therapeut spreekt dan over een dislocatie. Door een dislocatie kunnen zenuwen die tussen de wervels uittreden, bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid van de spieren en bewegingsbeperking. De manueel therapeut en chiropractor houden zich bezig met het herstellen van de normale bewegelijkheid van de wervelkolom. Bij hoofdpijnklachten wordt voornamelijk gekeken naar de eerste twee wervels. (Uiteraard zijn de andere wervels ook belangrijk). De behandeling is vrijwel eenvoudig; op een eenvoudige en altijd pijnloze wijze, met weinig kracht wordt de betreffende wervel bewogen in de juiste richting (gemanipuleerd), waardoor vaak een directe ontspanning volgt van de spieren. Na manipulatie is fysiotherapie aangeraden. Acupunctuur ter ontspanning van de nekspieren kan ook veel soelaas bieden.

U begrijpt nu dat hoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn een grote kans van genezing hebben indien de klacht vanuit een ander hoek bekeken en behandeld wordt. Een goed onderzoek door uw huisarts of specialist is raadzaam, indien u genezing gaat zoeken op het gebied van natuurgeneeswijze.